Teatterikentän potkija

Teatterikentän potkija

Lappeenrannan kaupunginteatteri on valinnut tiettävästi toista kertaa koskaan yleisönsä joukosta Vuoden katsojan. Valitseva sormi osoitti tällä kertaa minuun. Otan nimityksen vastaan rahtusen huvittuneena, vaikka olen tietysti kovin otettu tästä kunniasta.

Lappeenrantalaisella teatterikentällä olen ollut potkimassa vasta verrattain lyhyen ajanjakson: alle kolme vuotta. Löysin teatterin aikoinaan yhdeksäsluokkalaisille jaettavan K9-kortin avulla. Toki olin nähnyt monenmoista teatteria pitkin lapsuuttani, mutta keväällä 2015 hullaannuin mahdollisuudesta nähdä kaikki näytelmät. Ohjelmistopalettk oli silloin todellakin tyyppiä laidasta laitaan, mutta eritoten ihastuin Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän kirjoittamaan Neljäs tie -näytelmään.

Kevättä seuranneen syksyn ajan Lappeenrannan kaupunginteatteri toimi hyvin typistettynä versiona ilman omia tiloja. Samanaikaisesti julkisessa keskustelussa teatteri taidemuotona oli hukkua vaihtelevan todenperäisillä argumenteilla höystettyyn soppaan, jossa kyseenalaistettiin raa’asti teatterin tarpeellisuus. En voinut katsella sivusta, kuinka tuoretta rakastani ryöpättiin ja harkitsinkin jo ääritekoja, kuten Estarin lähettämistä.

Sattui kuitenkin niin, että eräällä lukion äidinkielen kurssilla tarjoutui tilaisuus purkaa ajatukset esseeksi. Teksti oli liian pitkä julkaistavaksi esimerkiksi Etelä-Saimaassa, eikä minulla Facebookiakaan ollut, joten minun oli pakko keksiä jokin muu alusta herkälle hengentuotteelleni.

Tammikuussa 2016 pikapuolin suuren näyttämön avajaisten jälkeen pykäsin pystyyn Teatterin Kummitus -blogin. ”Onko Lappeenrannalla tulevaisuus teatterikaupunkina?” -esseen lisäksi blogiin täytyi keksiä muutakin sisältöä, ja siksipä aloin opetella teatteriarvostelun kirjoittamista.

Aluksi koetin jäljitellä teksteissäni virallisia sanomalehtikritiikkejä, mutta jossain vaiheessa aloin muovata niitä tyyliltään rennommiksi, paremmin blogiin sopiviksi. Pyrin edelleenkin asiantuntijuuteen, reiluuteen ja monipuolisuuteen, mutta nykyään sytyn blogissa vapaudelle pelailla tekstilajeilla, kielikuvilla ja otsikoilla. Arvostelutyyppisten turauksien lisäksi blogissani asustaa myös uutisia, esseitä ja analyyseja sekä mielipidekirjoitus.

Sinulle, lukijani, haluan tarjota mahdollisuuden ajatella tulevaa jo ennen näytelmän näkemistä, verrata omia mielipiteitäsi minun ajatelmiini esityksen jälkeen sekä ymmärtää jotain uutta teatterista laajempien artikkeleiden kautta. Enkä minä nyt pahakseni pane, jos joku niiden kirjoitusten parissa ihan vain viihtyykin.

Haluaisin toki sanoa, ettei Vuoden katsoja -nimitys tule mitenkään horjuttamaan blogini puolueettomuutta, mutta on ilman muuta selvää, että kaikki siteet käsiteltäviin tahoihin voivat nakertaa uskottavuutta. Toisaalta 18-vuotias poika vapaaehtoisesti teatterikatsomossa on jo itsessään niin epäuskottava ajatus, että annettakoon se nyt sitten anteeksi.

Nyt päättyvä Lappeenrannan kaupunginteatterin vuosi on tarjonnut luultavasti monille jotakin, vaikka syksyn viihdemylläkän keskelle olisinkin kaivannut myös jotain terävämpää. Olen ehkä vähän jäävi sanomaan, mutta puhuisin palturia, jos yrittäisin väittää, että tältä vuodelta jokin olisi jäänyt enemmän mieleen kuin Nahkatakkinen tyttö. Se puolestaan johtuu siitä, että minulla oli ilo olla pienenä osana Nahkiksen äärimmäisen mahtavaa työryhmää ja esiintyä heidän kanssaan yhdeksän kertaa täysille katsomoille.

Kevätkaudella Lappeenrannan kaupunginteatteriin on tulossa ilmeisen mielenkiintoisia juttuja, ja heti tammikuussa ensi-iltaan tulevalle Sudenmorsiamelle tässä jo hieron käsiäni yhteen. Lokista minulla on aika kovat odotukset, koska luotan siihen, että klassikko on tällä hetkellä hyvissä käsissä.

Kiitoksia tästä vuodesta. Tämä on ollut hyvä vuosi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s