Halua mut hiukan on taiteen ytimessä

Halua mut hiukan on taiteen ytimessä

Teatteri

Arvio: Halua mut hiukan

Musiikki: Stephen Sondheim, hänen kappaleistaan koonneet Craig Lucas ja Norman René; ohjaus: Anna-Kaisa Makkonen; skenografia Tarja Jaatinen; koreografia: Netta Salonsaari (vierailija); valot: Kimmo Pasanen; äänisuunnittelu: Marvin Martin ja Tomi Aronen; kampaus ja maskeeraus: Sari Rautio; Pianisti Jani Pola (vierailija); Rooleissa Jussi Johnsson ja Sanna Kemppainen

Ensi-ilta Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 14.10.2016

 

Halua mut hiukan (Marry me a little) on 18 laulusta koostuva läpisävelletty teos, eli sen kaikki dialogi on laulettua lukuunottamatta muutamia hassuja puheen lailla lausuttuja sanoja. Teoksen musiikin on alun perin luonut yhdysvaltalainen Stephen Sondheim, joka on käsikirjoittanut, säveltänyt ja sanoittanut useita musikaaleja. Halua mut hiukan on seitsemästä tai kahdeksasta musikaalista pois jääneestä kappaleesta konseptimusikaalityylillä koostettu löyhän juonen ympärille. Suomen kielelle sen on sovitellut 20 vuotta sitten Juice Leskinen.

Henkilöt ovat mies ja nainen (Jussi Johnsson ja Sanna Kemppainen), joiden nimet, yhteiskunnalliset asemat tai ammatit eivät selviä. Molemmilta laulu tuntuu sujuvan ilman kummempia keskittymisiä, ja varsinkin Johnsson on jälleen onnistunut muuttumaan hämmentävän traagiseksi ja toisaalta töttöröömäiseksi hahmoksi kikkarahiuksineen. Kemppaisen hahmon yksinäisyyden aiheuttama epävarmuus näkyy monin tavoin. Alkuperäisessä versiossa pianisti on sijoitettu yleisöltä näkymättömiin, mutta Lappeenrannan sovituksessa pianoa vakuutavasti soittava Jani Pola on suurimmaksi osaksi esillä ja vieläpä ottaa kontaktia henkilöihin. Miljöö kiertyy niin laajoille mutkille, että esimerkiksi ajan kulumisesta katsojan on turha välittää.

Musikaalien tuottaminen on kallista ja riskialtista puuhaa, ja ennen kuin partituuri saadaan edes luettavaksi, on maksettava usein tuhansia euroja. Tämä pienoismusikaali sopii pahimman musikaalinälän tyydyttämiseen ja riskit pienellä näyttämöllä sekä pikkuruisella työryhmällä lienevät varsin kohtuulliset. Tarja Jaatisen lavastus on kuulemma tehty kovin pienellä budjetilla, mutta en kyllä keksi, miten sitä olisi voinut suuremmilla rahamäärillä vielä parantaa. Kaksikerroksinen asunto on näyttävä ja toimiva ratkaisu, ja kapakkaympäristössä savu ja valot tekevät ihmeitä tunnelmalle.

Kuva: Tatiana Kovaleva
Mies (Jussi Johnsson) ja nainen (Sanna Kemppainen) laulavat yhdessä, mutta ovat erillään.

Sanoitukset ja melodiat polveilevat ja kiemurtelevat sopusoinnussa. Sointukuviot ovat laajoja ja sävelkulkujen omaksuminen on varmasti vaatinut laulajilta paljon aikaa ja energiaa. Välillä ulos tuleva materiaali kuulostaa vain ajatuksenvirralta, kun taas toisinaan se on kuin keskustelua, ja vinoa huumoria on siellä täällä. Minulla sanoitusten seuraaminen herpaantui usein, mutta se ei haittaa, sillä sisältöä tärkeämpää lauluissa on selvästikin se, miltä ne kuulostavat. Ylipäätään hiljaista on koko esityksen aikana ehkä seitsemän sekuntia.

Reilun tunnin ja yhden näytöksen pituisessa esityksessä ei ole väliaikaa, joka esityksen tiheään tunnelmaan tuskin sopisikaan. Pienen näyttämön penkit eivät ole tehneet ihmeparantumista ja takapuoleni ei ehkä olisi kestänyt toista puoliaikaa. Myöntää täytyy, että loppua kohti vilkuilin muutamaan kertaan, montako nuottipahvia pianistilla on vielä odottamassa.

Halua mut hiukan on esitys, joka varmasti jakaa mielipiteitä. Minun mielestäni se on teknisesti oikein mukiin menevä kokonaisuus, jossa kaksi ihmistä kipuilee toistensa seurassa laulun siivittämänä, ja vieressäni nuokkuva herrasmies oli ehkä toista mieltä. Esityksen voi myös ottaa vaikkapa dramatisoituna konserttina tai halutessaan etsiä siitä suurempia merkityksiä.

 

(Näin esityksen kutsuvieraslipulla.)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s