Mummo on äärimmäisen hauska ja koskettava komedia

Mummo on äärimmäisen hauska ja koskettava komedia

Teatteri

Arvio: Mummo

Käsikirjoitus Anni Nykäsen sarjakuvan pohjalta:Mikko Kaukolampi; ohjaus: Mikko Kaukolampi; lavastus ja puvustus: Tarja Jaatinen; Rooleissa: Marja-Liisa Ketola, Jussi Johnsson, Sanna Kemppainen, Jarno Kolehmainen ja Samuli Punkka

Kantaesitys Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 21.11.2015

 

Vuodet vierivät, mutta mummo ja pappa painelee menemään. Vaikka kuolema kolkuttelee, heillä on toisensa ja elämä maistuu. Käydään kävelyllä, otetaan äkkilähtö Las Palmasiin tai muuten vaan ihmetellään ajan kulumista.

Lappeenrannan kaupunginteatterin Mummo on aidosti hyväntuulinen, ihastuttava ja koskettava komedia. Se perustuu lappeenrantalaistaustaisen Anni Nykäsen suosittuihin Mummo-sarjakuviin. En sarjakuvaa juuri tunne, mutta siitä ei missään nimessä ollut esityksen kannalta haittaa.  Näytöksen jälkeen teki mieli etsiä käsiinsä Mummo-strippejä, ja niitä lukeneet luultavasti löytävät runsaasti tuttua näytelmästä. Marraskuussa ensi-iltaan tullut esitys oli uuden Lappeenrannan kaupunginteatterin ensimmäinen, ja sen käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Mikko Kaukolampi.

Kuva: Minna Kivistö
Pappa (Jussi Johnsson) ja mummo (Marja-Liisa Ketola)sekoittelevat hämmentyneinä juomiaan. Tarjoilijan (Jarno Kolehmainen) rintakarvat meinasivat pudota vauhdissa maanantain esityksessä, ja sekös oli hauskaa. Kuva: Minna Kivistö

Näytelmässä on tietysti mukana tavallisia mummostereotypioita, kuten neulomista, naapurin kyttäilyä ja Aino-tohveleita, mutta tämä mummo ei ole kaupunkiin muutettuaankaan jäänyt kiikkustuoliin keinahtelemaan. Marja-Liisa Ketolan esittämä Lyyli-mummo on yhtä hymyä niin suuren osan ajasta, että sen luulisi jo tuntuvan poskissa, ja kun mummo on surullinen, aistii koko pienen näyttämön täpötäyden katsomon herkistyvän. Jussi Johnsson onnistuu olemaan aidon hömpsähtänyt Sulo-pappa, jonka lempeä olemus on tärkeä elementti esityksessä. 60 vuotta naimisissa ollut pari täydentää mainiosti toisiaan, ja näytelmän teemana toiminee seniorirakkaus.

Kaksiulotteinen ja liioiteltu sarjakuva on siirtynyt näyttämölle mallikkaasti. Näytelmä seuraa mummon ja papan arkista puuhastelua, ja paljolti se koostuu sarjakuvasta siirretyistä, älykkäistä vitseistä, jotka on sidottu toisiinsa hämmästyttävän luontevasti. Sarjakuvamaisuutta esitykseen tuovat kuitenkin Tarja Jaatisen mustavalkoiset Lappeenranta-lavasteet sekä karikatyyriset ja kajahtaneet hahmot. Kaikki tarvittavat esineet löytyvät aina verhoista ojentuvasta kädestä. Näytelmässä ei varsinaisesti ole selkeää juonta, eikä tarvitsekaan. Missään vaiheessa esitys ei käy tylsäksi ja nauraa saa lähes koko ajan.

Sanna Kemppaisen esittämä lapsenlapsi Tytti on hahmoista selvästi hillityin ja toimii tarinassa välillä myös eräänlaisena kertojana. Jarno Kolehmainen ja Samuli Punkka vetävät toistakymmentä hulvattoman kajahtanutta hahmoa, joiden yllättävä paikalle pelmahtaminen vaikuttaa yhtä luonnolliselta asialta kuin kuoleman lähestyminen. Kaikille kyllä keitettäisiin kahvit ja kakkua on tietysti aina tarjolla.

Mummon esitykset ovat olleet loppuunmyydyssä tilassa pitkään, ja lisäesityksiä on tuotu kevätkaudelle jo kahdesti. Oman lippuni ostin helmikuussa. Näytelmän esittämisessä oli ollut vajaan parin kuukauden tauko, ja näyttelijöilläkin näytti maanantai-iltana olevan todella hauskaa. Useissa kohdissa Ketola näyttää repeävän Johnssonin hauskalle kommentille, mutta jälkeenpäin on paha sanoa, oliko se sittenkään vahinko.

Vaikka Mummo saattaa ulkoisesti vaikuttaa puhtaalta viihteeltä, sen huumori on ajateltua, hahmot liikuttavia ja sanoma kovin kaunis. Jos tämä on sitä, mitä lappeenrantalainen teatteriyleisö haluaa, minun puolestani antaa mennä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s