Lappeenrannan kaupunginteatterin syyskaudella kotimainen kantaesitys ja kaksi muuta ensi-iltaa

Lappeenrannan kaupunginteatteri on julkistanut ohjelmistonsa syyskaudelle 2016. Viime syksynä teatteri toimi väistötiloissa ja tuotantojen osalta se on palanut muutenkin säästöliekillä, ja odotukset tulevalle, kokonaiselle kaudelle ovat syystäkin korkealla.

Teatterin tiedotteen mukaan tulossa oleva oma ohjelmisto on ”koskettavaa, komediallista sekä vahvasti paikallista”. Mukana on myös runsaasti vierailuja. Samalla julkistettiin myös teatterin uudet kiinnitykset, jotka ovat Stella LaineSeppo MerviäAija Pahkala ja Eero Rannio. Merviä näyttelee parhaillaan vierailijastatuksella pienellä näyttämöllä komediassa Paniikki. Kaikki kolme ensi-iltaa on sijoitettu taktisesti perjantai-illoille, jotta arvostelut ehtisivät sunnuntain lehteen.

Syyskuun 16. päivä ensi-iltansa saava Kuin ensimmäistä päivää aloittaa teatterin syyskauden. Anna Krogeruksen kirjoittamaa palkittua tekstiä on esitetty ensimmäisen kerran Kajaanin kaupunginteatterissa 2007 ja sen jälkeen runsaasti eri puolilla Suomea. Näytelmä kuvaa tehokkuusvaatimuksien kanssa kamppailevan hoitokodin arkea ja sen ohjaa Lappeenrannan kaupunginteatteriin Iiris Rannio. Mukana on koko teatterin näyttelijäkaarti sisältäen tietysti myös uudet kiinnitykset.

Kuva: Minna Kivistö

Pienelle näyttämölle valmistuu lokakuuksi kahden hengen pienoismusikaali Halua mut hiukan, jossa esiintyy näyttelijät Sanna Kemppainen ja Jussi Johnsson. Musikaalisäveltäjä Stephen Sondheimin tunnetuimmista lauluista kootun esityksen ohjaa Anna-Kaisa Makkonen. Laulut on suomentanut Juice Leskinen.

Musikaalien toteuttaminen on perinteisesti kallista ja riskialtista, kuten esimerkiksi Imatran Hiprakkainen esiliina on todistanut. Ne keikkuvat kuitenkin kärjessä aina kun kysellään mielipiteitä tulevien näytelmien tyylistä. Halua mut hiukan lienee siis mukavan turvallinen ratkaisu, kun halutaan tyydyttää musikaalinälkää pienemmillä riskeillä. Ja koska talosta löytyy hyviä laulajia, niin miksipäs ei.

Paikallista lisää pikkujoulukaudelle tuo suurella näyttämöllä nähtävä kotimainen kantaesitys Jonni – Savitaipaleen paras keihäänheittäjä ja pahin huijari. Komediallisen näytelmän käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Tuomo Rämö ja lavastuksesta Mika Haaranen. Näyttelijöistä ei vielä ole julkista tietoa.

Rehellisesti sanottuna suhtauduin ensinäkemältä melkoisen oudoksuen tähän näytelmävalintaan, sillä se vaikuttaa niin erilaiselta Jari Juutisen aikaan verrattuna. Kun Timo Sokura valittiin Lappeenrannan kaupunginteatterin johtoon, häneltä tivattiin uuden ohjelmiston tyyliä. Joka puolella huudeltiin monipuolisuuden perään, eikä kukaan oikeastaan ymmärtänyt, mitä se tarkoittaa. Sokura lupasi ohjelmiston sijoittuvan Juutisen taiteellisen linjan ja röyhelöviihteen välimaastoon ja se välimaasto on näemmä aika pitkä ja polveileva.

Lappeenrantaan tammikuussa valmistuneeseen teatteritaloon lähdettiin tavoittelemaan entistä enemmän myös valtakunnallista yleisöä. Haluaisinpa olla todistamassa niitä kotkalais-, kouvolalais- ja mikkeliläisseurueita, joita illasta toiseen kipataan bussista katsomaan savitaipalelaismiekkosen edesottamuksia. Kotimaiset kantaesitykset suurilla näyttämöillä ovat tietysti yleisesti hyvä juttu, ja parhaimmillaan ne voivat olla todella vaikuttavia, kuten esimerkiksi Kansallisteatteri on osoittanut. Enkä siis aio tyrmätä Jonniakaan, sillä uskon kyllä, kunhan näen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s