Taiteen rautaisannos tarjolla Lappeenrannan vanhassa teatterissa

Taiteen rautaisannos tarjolla Lappeenrannan vanhassa teatterissa

Näyttely

Nykytaiteen näyttely 5000 m2 avoinna Lappeenrannan kaupunginteatterin vanhassa rakennuksessa 27. maaliskuuta asti torstaista sunnuntaihin kello 11—16.

 

En yleensä tapaa käydä taidenäyttelyissä. Nyt Lappeenrantaan on kuitenkin saatu niin poikkeuksellinen taiteen keskittymä, että halusin päästä näkemään sen. Kaupungin viime kesänä käytöstä poistunut vanha teatteritalo on nimittäin muuttunut taiteilijoiden temmellyskentäksi. Kynnystä visiittiini madalsi sekin, että hinta oli varsin kohtuullinen: opiskelijan sisäänpääsy kustansi kolme euroa.

IMG_5408
Ulla Karttusen verisiä hansikkaita pyykkinarulla.

Käytävillä kierrellessä silmien eteen avautuu koko ajan jotain uutta. Mukana on teoksia 111 taiteilijalta, joten on selvää, että mukaan mahtuu monenlaisia ja -tasoisia teoksia. Täysien käytävien jälkeen oli pieni yllätys, että Jukola-salin näyttämö onkin oikeastaan aika väljä. Sen laidalla kohoaa räikeästi teipattu kierreportaikko ja lavalla seisoo monenlaisia puisia rakennelmia. Torstaina Marja Rautaharju aloitti talon rakentamisen laudanpätkistä näyttämön etuosaan. Rakennan-nimisen ”installaation, prosessin ja esityksen”. Rakentamista voi seurata lauantaihin asti, ja sen jälkeen teos jää paikoilleen odottamaan purkamistaan.

IMG_5413 (2)

Rakennuksen normaalisti yleisöltä suljetuissa tiloissa kulkiessa ymmärtää, miksi uusia teatteritiloja oli niin kovasti odotettu: siellä tuoksahtaa ikävästi sisäilmaongelmalta. Haju pysyi nenässä vielä monta tuntia talosta poistumisen jälkeen.

Alakerran käytävät ovat kolkkoja ja väkisin käy mielessä, miten siellä on voitu kokopäiväisesti työskennellä. Sinne on myös luotu näyttelyn synkimmät ja mystisimmät teokset, joista mieleen jäivät erityisesti kylmiön katosta kasvavat, väriä vaihtavat metallikukkaset sekä metalliritiläseinän taakse perustettu puutarhapolku.

AdobePhotoshopExpress_dc27109221224cd1bba9bfe2aaddd153
Näyttämön sivulla seisovaan tolppaan raapustettu tekstikin voisi olla taideteos, mutta liittyy ilmeisesti viime vuonnakin esitetyn Neljäs tie -näytelmään.

Talo on niin täynnä kaikkea, että loppupuolella yliannostus alkaa olla lähellä. Paljon erinäisiä huoneita jäi varmasti näkemättä, sillä vaikka reitti on merkitty lattiaan, se haarautuu monessa kohdassa, eikä aina tule palanneeksi takaisin risteykseen. Jotain tilan sokkeloisuudesta kertoo myös se, että ennen näyttelystä poistumista pitää käydä kuittaamassa itsensä poistuneeksi.

Näyttely on vaikuttava kokemus, ja hieno mahdollisuus erilaisille taiteilijoille. Ennen kaikkea se on kuitenkin arvokas jäähyväislaulu Valtakadun teatteriajan lopulliselle päättymiselle.

Näyttely Lappeenrannan keskustassa osoitteessa Valtakatu 56. 

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Taiteen rautaisannos tarjolla Lappeenrannan vanhassa teatterissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s