”Riehakkaasta laulunäytelmästä” puuttuu vauhtia

”Riehakkaasta laulunäytelmästä” puuttuu vauhtia

Teatteri

Arvio:  Kolmen pennin ooppera

Käsikirjoitus: Bertolt Brecht, suomennos Liisa Ryömä, musiikki: Kurt Weill, suomennokset Elvi Sinervo, ohjaus: Pirkko Uitto, apulaisohjaus Anna-Kaisa Makkonen, skenografia: Tarja Jaatinen musiikin harjoitus ja johto: Jani Pola, päärooleissa: Tatu Siivonen, Jussi Johnsson, Pirkko Uitto, Heljä Heikkinen, Tommi Kekarainen, Sanna Kemppainen.

Ensi-ilta Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 15.1.

Uuden kaupunginteatterin rattaat lähtivät pyörimään nitisten, kun Kolmen pennin ooppera -musikaalin kaksi näytöstä jouduttiin perumaan ja sitä ennen kaksi esittämään typistettyinä konserttiversioina.

Peruutukset eivät kuitenkaan olleet työntäneet yleisömassoja tähän näytökseen, sillä katsomosta löytyi myös tyhjiä paikkoja. Tosin teatterin muutamiin edellisiin kausiin verrattuna katsojia oli saapunut paikalle varsin kiitettävä määrä.

Kolmen pennin ooppera sijoittuu Lontoon alamaailmaan ja haluaa korostaa yhteiskunnan eriarvoistumista sekä ihmisen rahanhimoa. Hurmaava maantierosvo Puukko-Mack (Tatu Siivonen) ehtii näytelmän aikana paitsi mennä naimisiin Polly Peachumin kanssa myös istua kahdesti vankilassa ja tulla pujotetuksi hirttosilmukkaan. Pollya kujeilevan hienosti näyttelevässä Heljä Heikkisessä häiritsee vain hänen lievästi piirroshahmomainen puheäänensä, joka onkin monille tuttu esimerkiksi lastenohjelma Oktonauteista. Laulaminen Heikkiseltä luonnistuu erinomaisesti, ja siksi onkin harmi, että lukuisien muidenkin vahvojen laulajaien ääni hukkui esityksessä soiton alle.

Kolmen pennin oopperassa musiikista vastaa 9-henkinen orkesteri, jonka soitto kajahtelee lavan ja katsomon välissä olevasta orkesterimontusta. Monttu vie katsomosta kaksi ensimmäistä penkkiriviä, enkä lippua hankkiessani ymmärtänyt viidennen rivin olevan itse asiassa kolmas rivi. Ensi kerralla tiedän hankkiutua hieman taaemmaksi, sillä nyt koko näyttämön tapahtumien seuraaminen vaati suurta katseen siirtelyä.

Kuva: Ari Nakari
Heljä Heikkisen esittämän Polly Peachumin (oik.) keveä hahmo tuo raikkaan tuulahduksen Puukko-Mackin (Tatu Siivonen) rinnalle.

Jussi Johnsson tekee merkittävän roolin herra Peachumina, vihertävään pikkutakkiin pukeutuneena ilkeänä yritysjohtajana, joka vähän väliä kaivaa taskustaan pienen punaisen jojon. Johnsonin riemullisen ilmeikästä olemusta ei voi kuin ihailla, eikä laulamisessakaan valittamista ole. Puheroolien lisäksi näytelmässä on mukana myös aimo sikermä avustajia poliiseina, ilotyttöinä ja kerjäläisinä, joita haettiin syksyllä vapaassa valintatilaisuudessa.

Vuonna 1928 ensimmäisen kerran esitettyyn näytelmään on Lappeenrannan versiossa lisätty joitakin elementtejä nykyajasta. Puukko-Mackin harjoittamalla korruptiolla luottokortin kanssa saavutettiin muutamat vaisut naurut, mutta muuten ratkaisut aiheuttivat hieman ihmetystä.

Pyörönäyttämöllä seisovaa korkeaa lavastehökkeliä käännellään taajaan ja toisella puoliajalla sen käyttöön näytetään suorastaan hurahtaneen, kun sillä toteutetaan erilaisia still-miljöökuvia. Pääasiassa pyörivää lavaa käytetään kuitenkin vain näyttämökuvien vaihtamiseen.

Kaksi kertaa esityksen aikana katsomoon sytytettiin valot. Tällä haluttiin ilmeisesti korostaa sitä, että yleisön olisi nyt podettava huomaa omaatuntoa maailman köyhyystilanteesta. Valot tuntuivat kuitenkin ainakin omasta mielestäni melko vaivaannuttavilta, ja samaa oli aistittavissa muissakin katsojissa.

Kolmen pennin ooppera ei ole erityisen viihdyttävää seurattavaa. Näytelmänä se oli Lappeenrannan kaupunginteatterissa keskitasoa, eikä lähtenyt oikein missään vaiheessa mielettömällä tavalla lentoon. ”Riehakkaaksi laulunäytelmäksi” mainostettu esitys köröttelee tasaista vauhtia asfalttijyrällään, mutta suuretkin laulu ja -tanssikohtaukset jäävät hieman kuiviksi.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s