Uusi kaupunginteatteri on toivoa täynnä

Uusi kaupunginteatteri on toivoa täynnä

Lappeenrannan kaupunginteattereiden viime vuosina syntyneet satojentuhansien eurojen tappiot on saatava kurottua umpeen tavalla tai toisella. Tähän elokuussa 2015 aloittanut teatterinjohtaja Timo Sokura hakee ratkaisua tekemällä teatterista ihmisläheisempää paikkaa. Hän haluaa teatterin olevan muutakin kuin iltaisin näyttäytyviä esityksiä, joita nähdäkseen ihmisten on ostettava muutaman kymmenen euron hintainen paperinpala. Astetta helpommin lähestyttäväksi teatteri muuttui, kun se virallisesti 15.1. avautui ”ihmisten keskelle” kauppakeskus Isoon-Kristiinaan.

Ei pelkkää hyvää sanottavaa

Uteliaiden ihmisten tiedonnälkää tyydyttämään Sokura järjesti teatterin avajaisviikolla kiertokävelyitä uudessa teatterissa niin lapsille kuin aikuisille.

Kahden euron hintainen kiertokävely käynnistyi teatterin yleisölämpiöstä, jonne oli kokoontunut vajaat kymmenen tiedonnälkäistä lappeenrantalaista. Kiersimme koko henkilökunnan pitkän kaarikäytävän, jonka varrelle on sijoitettu lähes kaikki teatterin tekemiseen vaadittavat tilat lavastamoa lukuunottamatta.

Sokura oli kierroksella ilmeisen tyytyväinen uuteen rakennukseen, vaikka joitain lastentautejakin on ilmennyt. Tällaisiksi hän mainitsee esimerkiksi yleisölämpiön seinään kaksipuoleisella teipille liimatut metallikirjaimet, jotka tämän tästä tipahtelevat lattialle. Arkkitehtuurisia ratkaisuja, kuten kokonaan yhdessä tasossa sijaitsevia tuotantotiloja, Sokura pääasiassa kiitteli. Kritisoitavaakin kuitenkin löytyy, kuten lämpiön kauppakeskuksesta erottava verkkoaita.

”Olisin halunnut väliin avattavan pleksin, jotta täällä olisi voinut paremmin pitää erilaisia tilaisuuksia, kuten runoiltoja tai vastaavia. Nyt kauppakeskuksen äänet kantautuvat tänne selvästi, ja varsinkin joulun aikaan musiikki soi kovaa”, Sokura valittelee. Lisäksi hän epäilee koteloimattomiksi jätettyjen putkien käytännöllisyyttä teatterin käytävän katossa.

”Teatterissa on pölyä koko ajan. Haluaisinpa tietää, kuka nuo putsaa”, hän aprikoi saaden kiertokävelyyn osallistujat naurahtamaan.

Harjoitusnäyttämöltä tehokkuutta

Eräs uuden teatterin hienouksista on Sokuran mukaan lähes suuren näyttämön kokoinen harjoitusnäyttämö, jonne lavastukset voidaan rakentaa valmiiksi. Hän kertoo, että sen ansiosta näytelmän harjoitusprosessi ei häiriinny, vaikka suuri näyttämö ei olisikaan käytössä. Kaupunginteatteri asettaakin paljon sen varaan, että suurta näyttämöä saadaan vuokrattua mahdollisimman paljon ulkopuolisille tahoille.

Avajaisviikolla harjoitussalissa oli pienille lapsille suunnatun nukketeatterin jäljiltä noin 20 tuolia aseteltuna rinkiin. Sokura pohtii mahdollisuuksia järjestää vastaavia esityksiä jatkossakin, sillä viikon viisi aamuesitystä myytiin nopeasti päiväkodeille. Näyttelijöiden toiveesta valkoiseksi paneloidusta tilasta on suora käynti teatterin molemmille päänäyttämöille.

Itse suurelta näyttämöltä löytyy 12-metrinen pyörönäyttämö, jonka yläpuolella kohoaa yli 15-metrinen näyttämötorni. Kun teatterissa pyörii usempi näytelmä yhtä aikaa, lavasteet voidaan nostaa torniin säilöön. Valtakadun vanhassa teatterissa tällaista ei voitu tehdä, sillä laho näyttämötorni ei olisi sitä kestänyt.

Teatterissa ollaan ylpeitä suuren näyttämön puheteatterille suunnitellusta seinärakenteesta. Katsomo on ympäröity sinisillä akustisilla levyillä, jotka Sokuran mukaan saavat näyttämöllä lausutut pienimmätkin kuiskaukset kuulumaan aivan takariville asti.

Suuri n__ytt__m__ 3
Suuren näyttämön reunoja hallitsevat aaltoilevaan mutoon asetellut akustiset levyt.

Vankka usko tulevaan

 

Kierrokselta päällimmäisenä mieleen jäi Timo Sokuran innostunut suhtautuminen työhönsä. Sokura joutui luovuttamaan teatterin virallisesti avanneen Kolmen pennin ooppera -näytelmänkin ohjausvastuun Pirkko Uitolle, sillä uuden teatterin järjestelyt veivät niin paljon aikaa.

Sokura kaavaileekin tulevaisuudelle esimerkiksi nuorille suunnattua teatterikerhoa, ja tulevana tiistaina 26.1. aloittaa myös hänen vetämänsä, kaikille avoin teatteriklubi. Sen on määrä kokoontua kerran kuukaudessa, ja Sokura kertoo odottavansa jännityksillä, kuinka innokkaita lappeenrantalaiset ovat osallistumaan sellaiseen toimintaan.

Kaiken kaikkiaan Sokura uskoo lujasti siihen, että lappeenrantalaiset löytävät kyllä takaisin teatteriin, jos ovat sen ehtineet kadottaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s